Korban – antara ibadah & sensitiviti

Assalamualaikum & salam sejahtera ๐Ÿ˜Š Seperti biasa, pada tanggal 10 zulhijjah setiap tahun, umat islam di seluruh dunia akan menyambut hari raya aidil adha atau lebih mesra dipanggil raya haji atau raya korban Tahun ni, aku sambut raya haji kat rumah je (x blk kg pun) sbb tarikh raya tu sendiri kt tgh2 minggu mcm…

COMEBACK KEMBARA SALIHIN 2.0

Orite, kpd korg yg sudi follow, baca artikel kt blog ni aku ucap terima kasih byk2 kt korang ๐Ÿ˜† Skrg ni aku tgh tunggu panggilan utk masuk degree next week So since aku nk start aktifkan balik blog ni, aku akan buat sedikit perubahan ttg content blog ni bgantung kpd mood aku hehe Stay tuned…

Iftar Perdana Kolej 13 2017

Assalamualaikum  Hari ni aq nk share sikit pasal iftar perdana kolej 13 UPM 2017 actually iftar perdana ni under program ihya’ ramadan yg diuruskan oleh pihak SKR (Sekretriat Kerohanian) tapi iftar ni diuruskan oleh kitorang student asasi yg baru masuk UPM 2 minggu. Pengarah program ni amirul aiman (yoi) member blk sblh je Kiranya boek…

Dengan hanya RM25 anda boleh hang out di IOI Putrajaya!ย 

Biar betul!?!  Ya!  Sudah semestinya… Bukan RM50 tapi RM25 sahaja…  Tak percaya? Saya bagitahu anda rahsianya๐Ÿ˜ Complete set of transportation+f&b+bowling/movie Firstly, utk transportation…  Kalau anda drpd serdang/seri kembangan/upm Naik shj shuttle bus ktm serdang-ioi putrajaya Kenapa?  Pergi balik baru Rm2 Kalau anda drpd kajang, naik komuter drpd ktm kajang ke ktm serdang pastu naik shuttle…

Syazani Jemy-The true Firdausiyyun

Assalamualaikum semua Hari ni aku nak share tentang seorang senior setahun aku dulu kat MRSM gemencheh, nama dia Muhammad Syazani bin Jemy. Untuk sape2 yg tak kenal dia, jangan risau… Aku akan terangkan dalam blog ni tentang dia dan jugak kumpulan firdausiyyun. Untuk pengetahuan semua, alam sekolah menengah aku ialah di MRSM gemencheh, Negeri Sembilan…

Show nasyid di kenduri cousin Syahmie (part 3)

Setibanya kami di tempat majlis, kami dimalumkan bahawa pengantin akan sampai dalam pukul 12:30 tengah hari. Jadi, kami pun stand by lah dkt tempat yang kami akan nyanyi nanti di samping buat last preparation untuk show kami. Kami juga diminta untuk mengiringi perarakan masuk pengantin dengan selawat. Tapi macam biasa lah orang Melayu, kata 12:30…

Show nasyid di kenduri cousin Syahmie (part 2)

Selepas kami bertiga tiba di kondominium tersebut, kami berehat lebih kurang dua jam sebelum bertolak ke Masjid Jami’ul Huda untuk Solat Jumaat. Selepas solat, ayah Syahmie membawa kami ke rumahnya untuk makan tengah hari. Seriously, masa tu aku berasa sangat lapar. ye lah pagi pun makan roti gardenia je kan… masa tu kami makan ayam…

Show nasyid di kenduri cousin Syahmie (part 1)

Setelah lebih sebulan aku mereput duduk di rumah tak buat apa-apa bak kata mat salleh ‘couch potato’, akhirnya aku diajak oleh Syahmie bersama beberapa orang kawan-kawan aku yang lain iaitu Syahmi Fakhrullah, Abdul Muhaimin dan Salman untuk kami membuat persembahan nasyid sempena wedding cousin dia kat Kepong,KL. Awalnya, Syahmie nak ajak group Unifi yg terdiri…