Assalamualaikum semua

Hari ni aku nak share tentang seorang senior setahun aku dulu kat MRSM gemencheh, nama dia Muhammad Syazani bin Jemy. Untuk sape2 yg tak kenal dia, jangan risau…  Aku akan terangkan dalam blog ni tentang dia dan jugak kumpulan firdausiyyun. 

Untuk pengetahuan semua, alam sekolah menengah aku ialah di MRSM gemencheh, Negeri Sembilan Darul Khusus. Kalau nak tahu lebih lanjut, aku akan buat 1 blog khas utk cerita pasal MRSM gemencheh. Di Istimewanya MRSM gemencheh bukan terletak pada lokasinya dan lain2 tapi terletak pada programnya iaitu…. 

Jeng jeng jeng

Program Ulul Albab

Apa tu? 

Ok senang citer pelajar MRSM gemencheh hafal quran

Balik kepada syazani & firdausiyyun

Syazani ni mula2 macam org lain, biasa2 je tapi start dia form 2 dia mula tunjukkan taring dalam aktiviti koQ

Bukan bola, bukan kelab, bukan unit beruniform, tapi hafazan al-quran

Yes hafazan quran

Dia banyak masuk musabaqah

Daripada negeri hinggalah sekarang, antarabangsa

Kalau x silap aq (kalau silap bgtau aq) 

2012- no 3 n9 (1-10juz) 

2013-x igt

2014-no 1 n9 (1-20juz) 

2015-johan negeri Johor (1-30juz) , johan kebangsaan (1-30juz), wakil malaysia di antarabangsa (qatar, dubai, kuwait & mthqa malaysia) 

2016- x igt tp ade join musabaqah international anjuran indonesia

2017-no 1 johor (1-30juz), johan kebangsaan (1-30 juz)  & naib johan antarabangsa (anjuran malaysia) 

Hebat kan? Sape kata orang yang hafal quran x mampu dpt mrkh koQ yg tinggi? Aq x tahu markah dia brp tapi konfem above 9 sbb ada penyertaan antarabangsa

Di sebalik kehebatan seorang pelajar ada seorang guru yang berjasa

Nak tahu sape?  Dialah Ustaz Firdaus Bakrin

Ustaz firdaus ni dulu pun penah wakil malaysia dalam hafazan quran

Sepanjang aku belajar kat MRSM gemencheh, ustaz firdaus bakrin memang terkenal dengan sifatnya yang garang terutama bab quran lebih2 lagi terhadap anak tasmik dia

Aq bg contoh, biasanya kalau tahdir pagi (waktu hafal quran kat surau) orang lain perlu datang paling lewat pkl 530 pagi tapi untuk grup tasmik dia perlu dtg sblm pkl 500 pagi, yang lambat dia rotan. Bkn rotan belakang2 tapi time tahdir tu jugak sume org tgk

Dengar mungkin ramai yang gerun,  tapi disebabkan tarbiah beliau,  semua anak tasmik dia hebat2 belaka dalam hafazan quran. Ada yang masuk peringkat antarabangsa macam syazani, yang lain tu peringkat negeri paling kurang mcm Muhammad Adli, Hambali, Shahrul Hanifi, Ammar Azizi, Luqman Zaini, Azlin dan ramai lagi.  Kalau korang nak tgk hebat x hebat diorang ni,  tgklah musabaqah kebangsaan tiap2 tahun, nama2 ni wajib ada. 

Disebabkan Ustaz firdaus bakrin merupakan ‘pengeluar’ peserta musabaqah kat malaysia, kitorang panggil ank didik tasmik dia sbg firdausiyyun.  Korang ade?  

Akhir kalam, Firdausiyyun ni memang menjadi inspirasi kpd pelajar2 kat maktab kitorang termasuk aq utk jadi masyi jugak. So untuk sape2 yg baru/belum nak hafal quran, bolehlah jadikan Syazani Jemy ni inspirasi korang. Kau bayangkanlah umur baru 19 dah join byk event musabaqah antarabangsa (malaysia, qatar, kuwait, indonesia & dubai). Byk kali dah masuk tv diinterview ttg hafazan quran. 

👇ni gambar masa penyampaian hadiah mthqa antarabangsa 2017 baru2 ni

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s