Biar betul!?! 

Ya!  Sudah semestinya… Bukan RM50 tapi RM25 sahaja… 

Tak percaya?

Saya bagitahu anda rahsianya๐Ÿ˜

Complete set of transportation+f&b+bowling/movie

Firstly, utk transportation… 

Kalau anda drpd serdang/seri kembangan/upm

Jadual

Naik shj shuttle bus ktm serdang-ioi putrajaya

Kenapa? 

Pergi balik baru Rm2

Kalau anda drpd kajang, naik komuter drpd ktm kajang ke ktm serdang pastu naik shuttle bus yg saya bgtau kat atas

Total expenditure 

Rm2 (shuttle bus) + Rm4.4 (komuter) =Rm6.4

Ni pergi balik tau

Kalau anda drpd bandar baru bangi,

Naik komuter drpd ktm ukm ke ktm serdang & naik shuttle bus

Total expenditure:

Rm6 (komuter)+Rm2 (shuttle bus)=Rm8

Kalau korang drpd putrajaya, aq x tau tp aq rase ade je shuttle bus nadi putra yg gi IOI Putrajaya

Utk korang yg duduk luar drpd kawasan kajang/bangi/serdang/seri kembangan, 

Boleh rujuk sendiri tambang ktm kat laman web ktmb

Dan kalau korang pakai kad komuter/touchngo,harga lagi murah

Secondly,  f&b…

Suggestion aku utk makanan adalah di food court di tingkat 3

Dan cari makanan yang harga bawah drpd Rm10

Saya selalu makan sizzling & claypot sbb harga dia paling murah

Ade byk set yg bwh Rm10

Contohnya set sizzling mi dgn ayam baru Rm8.90

Kalau x puas boleh tambah telur, cuma Rm1

So total Rm9.90…

Ok settle utk makanan, kita beralih pula utk minuman

Utk minuman, jgn sesekali beli kat food court sbb harga dia mahal giler

RO water 500ml Rm2.. 

So,  suggestion aku utk minuman adalah korang beli ke kat Tesco tingkat LG

Sebab harga dia murah

Kalau aku personally, aku lebih suka air kosong instead of air manis

So kalau nk jimat beli air mineral je

600ml baru RM0.50

nampak x beza giler harga air tu? 

Kalau korang malas nk gi byk tempat, korang pegi la restoran yg harga dia mmg korang dah tau

Contohnya KFC, beli Twister Box pun bawah RM10 dapat ayam, fries, wrap & air

So kalau bajet balik, korang dah guna dalam RM12-RM18 utk f&b dan transport

So baki tu dalam RM10 lebih kurang tu korang boleh la nk gi buat ape yg korang suka

Kalau aku, main bowling lah

satu game dlm RM6.50 kalau x silap aq

Tapi better tempah awal2 sbb selalunya penuh

Kalau nak tgk movie, better gi hari rabu sebab harga dia lagi murah

Mungkin ade yg x setuju dgn ape yg aq cakap kat atas, kene gi tesco la datang hari rabu la naik bas la

Tapi ni sekadar guidence aku utk org2 yg nk hang out kat IOI Putrajaya tapi duit x brp nk ade

So total korang akan guna dlm

Rm2[serdang]Rm6[kajang]Rm8[bangi](transportation) +Rm10(f&b) +Rm7(bowling)/Rm10(movie)

So kalau korang rase cam x sure dgn Rm25 ni…  Korang prepare lah dalam Rm30(utk drpd bangi & nk tgk movie) 

Ok tqvm

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s